Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information


Onderzoeksteam voor het hartonderzoek opnieuw uitgebreid

Hillegom, december 2007
Nadat in oktober mevr. Dr. N. Van IsraŽl met haar kliniek in Theux (BelgiŽ) deel ging nemen aan het gestandaardiseerde hartonderzoek kunnen wij u opnieuw een uitbreiding van het team van specialisten melden. Ook mevr. Dr. Valťrie Bavegems van de Faculteit Diergeneeskunde in Gent (BelgiŽ) en mevr. Dr. Ingrid Putcuyps van de Dierenartsenpraktijk 'Clos Fleuri' in St. Denijs Westrum (BelgiŽ) hebben hun medewerking toegezegd.

Voor de rasverenigingen en de daarbij aangesloten eigenaren is dat belangrijk nieuws. Deelname aan het onderzoek wordt gemakkelijker omdat er altijd wel een kliniek op redelijke afstand te vinden is. Vooral voor fokkers en eigenaren in Zuid-Nederland en in BelgiŽ is het een verbetering. Bovendien, doordat meer eigenaren gaan deelnemen worden de gegevensbestanden groter waardoor er betere mogelijkheden voor selectie ontstaan. Van dat laatste profiteren op termijn alle fokkers

U kunt de details over het onderzoek en de bekende erfelijke afwijkingen nalezen op de webpagina's over hartonderzoek. U vindt daar ook het overzicht van de praktijkadressen waar u voor onderzoek bij een van de negen samenwerkende specialisten terecht kunt.

Voor u als eigenaar en fokker zijn bij deze standaardisatie en certificatie twee zaken van groot belang:

  • de uitslagen die door de verschillende onderzoekers worden vastgesteld moeten in hoge mate vergelijkbaar zijn, en
  • het moet onomstotelijk vaststaan welke uitslag bij welk dier hoort.

U (als rasverenigingen en als samenwerkende fokkers) hebt er groot belang bij dat u volledig kunt vertrouwen op de herkomst en de vergelijkbaarheid van de onderzoeksresultaten die u over uw fokdieren en hun verwanten krijgt aangereikt. Alleen wanneer er zekerheid op die twee punten is, beschikt u over gegevens die van waarde zijn voor hun selectieprogramma's tegen erfelijke hartafwijkingen.

Voor al uw vragen over erfelijke hartafwijkingen en het gestandaardiseerde hartonderzoek dat GCS samen met een aantal rasverenigingen heeft opgezet kunt u ons via een e-mail benaderen.Sluiten