Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information


Nieuwe DNA-testen voor honden en katten

Hillegom, juni 2008
We kunnen een aantal nieuwe ontwikkelingen in onze dienstverlening rond DNA-testen melden. In de achterliggende maanden is onze partner, het DNA-laboratorium Laboklin, er in geslaagd een aantal nieuwe testen beschikbaar te maken.

Voor honden gaat het om vier nieuwe testen (waaronder een oude bekende) die aan het beschikbare assortiment zijn toegevoegd. Het betreft de DNA-testen voor:

  • Cone-rod Dystrophie 1 (cord1-PRA), een oogafwijking die voorkomt bij de Engelse Springer Spaniel en bij de vachtvarianten langhaar en de gladhaar van de Dwergteckel,
  • L-2-Hydroxyglutaric Aciduria (L2-HGA), een stofwisselingsstoornis bij de Staffordshire Bull Terrier,,
  • Familiale Nephropathie (FN) een nierfalen dat bij de Engelse Cocker Spaniel wordt gevonden,
  • Vachtlengte (het 'langhaar-gen'), de vachtvariant die we bij een groot aantal rassen vinden.

Twee jaar geleden moest GCS noodgedwongen besluiten om de DNA-test voor L2-HGA niet meer aan te bieden. Deze DNA-test was toen alleen beschikbaar bij de Animal Health Trust (AHT) in Engeland en het bleek onmogelijk om met dit instituut goede werkafspraken te maken. Sinds enkele maanden is de L2-HGA test nu ook beschikbaar bij Laboklin. Dat betekent dat we de test weer kunnen aanbieden. Deze keer met de garantie dat u uw testresultaten ook binnen de afgesproken periode krijgt.

Een aantal maanden geleden moesten we tot onze spijt het tarief voor de von Willebrand Disease type 1 DNA-test (vWD-type 1) verhogen. Dit was het gevolg van de gestegen licentie-kosten die door de eigenaar van de test werden opgelegd. vWD-type 1 is een vorm van hemofilie (een storing in de bloedstolling) die bij veel rassen voorkomt. Ook bij enkele Nederlandse rassen (Drentsche Patrijshond en Stabijhoun) komt de afwijking voor. Bij de lijders aan vWD-type 1 blijkt het ziektebeeld zeer variabel te kunnen zijn. Er zijn honden die een iets vertraagd stollingspatroon laten zien en weinig of geen last hebben, het komt ook voor dat dieren bij een heel geringe verwonding (of bij een loopsheid) zoveel bloed verliezen, dat ze komen te overlijden.

Voor katten is één nieuwe test beschikbaar gekomen. Het gaat om:

  • Spinal Muscular Atrophy (SMA), een aandoening die tot nu toe alleen nog bij de Maine Coon werd vastgesteld.

Houdt u er rekening mee dat ook de hier genoemde erfelijke aandoeningen ook bij andere rassen kunnen voorkomen. In het verleden waren de lokale honden- en kattenpopulaties niet 'gesloten'. Door toeval, of omdat daarmee de eigenschappen konden worden verbeterd, werden dieren uit andere populaties ingekruist. Verder zijn er nogal wat rassen ontstaan met behulp van erfelijk materiaal uit andere rassen. Zodra er sprake is van 'verwantschap', ook al liggen die familiebanden in een ver verleden, is er een kans aanwezig dat binnen de rassen dezelfde erfelijke problemen voorkomen.

Hebt u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen of suggesties dan zien wij uw e-mailbericht gaarne tegemoet ( info@gencouns.nl).Sluiten