Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information


DNA-test voor Ivermectine-overgevoeligheid bij Collie-achtigen

Hillegom, december 2005
Met ingang van 1 januari 2006 beschikt GCS over de DNA-test voor het MDR1-defect (Ivermectine-overgevoeligheid) bij honden. Honden die over tenminste één gen met het MDR1-defect beschikken lopen risico's wanneer ze medicijnen nodig hebben. De afwijking werd ontdekt toen het middel Ivermectine op de markt kwam. Het is een ideaal middel om wormen en andere parasieten te bestrijden. Bij toepassing bleek dat een deel van de Collies en de daaraan verwante rassen (en bastaarden) ernstig ziek werden na een behandeling. Ze kregen darmstoornissen, gingen braken en kregen allerlei afwijkingen aan het zenuwstelsel, variërend van epileptische aanvallen tot en met een coma. Een deel van die honden kwam zelfs te overlijden.

mealey Uit onderzoek van dr. Katrina Mealey c.s. van Washington State University (WSU) bleek dat dit door een defect in het gen "Multidrug Resistance 1" (MDR1) wordt veroorzaakt. Inmiddels is er een DNA-test voor ontwikkeld zodat de honden die het "foute" gen hebben kunnen worden opgespoord. Het is ook gebleken dat het om meer geneesmiddelen gaat dan alleen om Ivermectine. De verwachting is dat er tenminste 30 tot 50 geneesmiddelen zijn die gevaarlijk (deels zelfs dodelijk) kunnen zijn voor honden met het afwijkende gen.

Uit verder onderzoek blijkt dat een groot deel van de Collies het schadelijke gen bij zich draagt (ongeveer 75 procent) en dat de afwijking in aanzienlijke percentages voorkomt bij aan de Collie verwante rassen zoals Shetland Sheepdog (Sheltie), de Border Collie, de Bearded Collie, de Australian Shepherd, de Australian Cattledog en de Old English Sheepdog, het werd zelfs al aangetoond bij Duitse Herders en een paar andere minder verwachte rassen.

De DNA-test is belangrijk voor iedereen die een Collie of een collie-achtige hond bezit (dus ook een bastaard met Collie-bloed) omdat, zodra de hond een geneeskundige behandeling ondergaat, het middel erger kan blijken te zijn dan de kwaal. Wanneer de dierenarts op de hoogte is van de overgevoeligheid bij uw hond kan hij geneesmiddelen voorschrijven die niet deze dramatische nadelige bij-effecten hebben.

U vindt alle benodigde informatie over de MDR1-test op de betreffende webpagina's. Indien u na het lezen daarvan toch nog vragen hebt, stuurt u ons dan even een e-mail (info@gencouns.nl). Hebt u nog andere vragen of suggesties, ook dan zien wij uw e-mailbericht gaarne tegemoet.

Sluiten