Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information


Gezondheidsinventarisatie van de Shetland Sheepdog afgerond.

Hillegom, oktober 2007
Onlangs is het onderzoek afgerond naar het wel en wee van de Shetland Sheepdog, dat Genetic Counselling Services op verzoek van de rasvereniging heeft gedaan. Het onderzoek heeft betrekking op de Sheltie's geboren in de jaren 2002, 2003 en 2004.

In vergelijking met andere rassen waarvoor een gezondheidsinventarisatie werd uitgevoerd scoort de Sheltie, wat gezondheid in het algemeen betreft, goed. Een tweetal problemen vragen om bijzondere aandacht van de fokkers. Het gaat hierbij om Cryptorchidie en om "Oogproblemen". Het hoge percentage (waargenomen) oogproblemen wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de bereidheid van veel fokkers en eigenaren om deel te nemen aan het "officiŽle" oogonderzoek. Opvallend is het lage percentage problemen met "Huid en haar".
Kijkend naar het aantal honden dat voor de fokkerij wordt gebruikt zien we een redelijke spreiding. De gemiddelde inteelt is de afgelopen 10 jaar gehalveerd in vergelijking tot de jaren daarvoor.

Wie over de resultaten van dit onderzoek wil beschikken, kan de pdf-versie van het rapport downloaden van deze website. Op de bijbehorende overzichtspagina vindt u informatie over andere beschikbare rapporten van gezondheidsinventarisaties bij andere rassen.

Voor al uw vragen over gezondheidsinventarisaties kunt u ons benaderen info@gencouns.nl.

Sluiten