Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information


DNA-test voor HCM bij de Ragdoll nu eindelijk beschikbaar

Hillegom, juli 2007
Er is waarschijnlijk op dit moment geen groter gezondheids- en welzijnsprobleem bij onze raskatten dan HCM. Helaas gaat het om een afwijking waarvan tien of meer erfelijke varianten bestaan die allemaal hetzelfde ziektebeeld veroorzaken. Voor de eerste twee daarvan is een DNA-marker beschikbaar. Het gen dat HCM bij de Maine Coon veroorzaakt werd al eerder opgespoord. Kort geleden is ook het gen gevonden dat HCM veroorzaakt bij de Ragdoll. Ook voor deze nieuwe HCM-variant is de DNA-test bij GCS beschikbaar.

Omdat er in de meeste rassen waarschijnlijk meerdere erfelijke vormen van HCM voorkomen is hiermee de volledige oplossing van het HCM-probleem nog niet bereikt. Dankzij deze markers kunnen we er wl voor zorgen dat er in de toekomst minder Maine Coons en Ragdolls worden geboren die aan HCM zullen overlijden.
Het betekent dat we voorlopig voor de bestrijding van de andere varianten van HCM (en van de overige bij katten voorkomende hartafwijkingen) nog steeds aangewezen zijn op het echografisch hartonderzoek. Het zal zeker zo zijn dat er in de komende jaren voor steeds meer hartafwijkingen DNA-testen beschikbaar komen. De onderzoekswereld werkt daar met man en macht aan.

Voor de details over de HCM-test kunt u op de betreffende webpagina terecht. Mocht u na het lezen van de teksten nog vragen hebben, dan zien wij die gaarne tegemoet via info@gencouns.nl. En uiteraard, wij zullen u via deze website op de hoogte houden over nieuwe ontwikkelingen in het DNA-onderzoek.

Sluiten