Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information


Eerste DNA-test voor HCM nu beschikbaar.

Hillegom, april 2006
Er is waarschijnlijk op dit moment geen groter gezondheids- en welzijnsprobleem bij onze raskatten dan HCM. Helaas gaat het om een afwijking waarvan tien of meer erfelijke varianten bestaan die allemaal hetzelfde ziektebeeld veroorzaken. Voor de eerste daarvan is er een oplossing beschikbaar. De onderzoeksgroep van Dr. Kathryn Meurs heeft een gen gevonden dat HCM bij de Maine Coon veroorzaakt. Mogelijk dat dit afwijkende gen ook de veroorzaker is van een deel van de HCM-problemen bij een aantal rassen die aan de Maine Coon verwant zijn. Voor deze HCM-variant is nu ook de DNA-test beschikbaar.

Omdat er in de meeste rassen waarschijnlijk meerdere erfelijke vormen van HCM voorkomen is hiermee de volledige oplossing van het HCM-probleem nog niet bereikt. Dankzij deze marker kunnen we er wl voor zorgen dat er in de toekomst minder Maine Coons worden geboren die aan HCM zullen overlijden.

Het betekent dat we voorlopig voor de bestrijding van de andere varianten van HCM (en van de overige bij katten voorkomende hartafwijkingen) nog steeds aangewezen zijn op het echografisch hartonderzoek. Het zal zeker zo zijn dat er in de komende jaren voor steeds meer HCM-varianten DNA-testen beschikbaar komen. De onderzoekswereld werkt daar met man en macht aan.

Voor de details over de HCM1-test kunt u op de betreffende webpagina terecht. Mocht u na het lezen van de teksten nog vragen hebben, dan zien wij die gaarne tegemoet via info@gencouns.nl. En uiteraard zullen wij u via deze website op de hoogte houden over nieuwe ontwikkelingen in het DNA-onderzoek.

Sluiten