Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information


Gezondheidsinventarisatie van de Schnauzer afgerond.

Westerhaar, februari 2016
Op verzoek van de Vereniging voor Schnauzerfokkers en Liefhebbers (VSFL) heeft Genetic Counselling Services in 2015 onderzoek gedaan naar de gezondheidsstatus van de Schnauzer in Nederland.

Dit onderzoek is inmiddels afgerond.

  • Wat problemen met de gezondheid betreft scoort de Schnauzer in vergelijking met andere rassen 'gemiddeld'.
  • Het meest gemelde probleem vinden we in de categorie 'Huid en Haar'. Dit wordt bij één op de tien honden gemeld.
  • Epilepsie behoort tot een van de rasproblemen van de Schnauzer. Het is, na Allergie/Atopie, de op één na meest voorkomende afwijking (3,0 procent van de steekproef).
  • Eigenaren ervaren hun Schnauzer als een 'aanhankelijke, vriendelijke en vrolijke' hond. Het percentage honden, dat probleemgedrag vertoont, is in vergelijking met andere rassen aan de lage kant.
  • De aantallen fokdieren die worden ingezet zijn te laag. Dit is zorgelijk. Ook al omdat 'de Schnauzer' bestaat uit acht verschillende subpopulaties waartussen in principe geen uitwisseling van genetisch materiaal plaats vindt moet, bij een voortzetting van het huidige fokbeleid, op langere termijn gevreesd worden voor behoud van het ras.


  • Wie over de resultaten van dit onderzoek wil beschikken, kan de pdf-versie van het rapport downloaden van deze website. Ook vindt u op deze site meer informatie over andere beschikbare rapporten van gezondheidsinventarisaties. Voor al uw vragen over gezondheidsinventarisaties kunt u ons benaderen info@gencouns.nl.