Nieuws
Home
Artikelen
Gezondheids- inventarisaties
Contact
English information

DNA-test voor PKD1 bij katten beschikbaar in Nederland


Hillegom, januari 2005.


Onlangs heeft het Dr. Van Haeringen Laboratorium (VHL) in Wageningen overeenstemming bereikt over het gebruik van de DNA-test voor PKD1 bij katten. De test werd ontwikkeld door Dr. Leslie Lyons, een van de belangrijkste specialisten op het gebied van DNA-onderzoek bij katten en andere gezelschapsdieren. Ze is werkzaam bij Universiteit van CaliforniŽ in Davis.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is een afwijking die bij veel diersoorten voorkomt. Katten die aan de afwijking lijden komen meestal op een leeftijd tussen vier en acht jaar te overlijden aan de gevolgen van nierfalen. De belangrijkste en meest-voorkomende vorm van PKD bij katten wordt veroorzaakt door een "foutje" in het PKD1-gen. Met de nieuwe marker kunnen de dieren die over dat defecte gen beschikken worden opgespoord. Daarmee is het einde van deze variant van PKD in zicht, een opluchting voor de fokkers van Perzen, Exotics en de daaraan verwante rassen.

VHL staat borg voor de kwaliteit van de uitvoering van de DNA-testen. GCS zal de logistieke afhandeling van het DNA-onderzoek en de praktijkondersteuning van fokkers en rasverenigingen voor haar rekening nemen.

Meer informatie kunt u vinden op onze website. Voor al uw vragen over de PKD1-marker kunt u ons benaderen ( info@gencouns.nl)

Sluiten